Scroll Top

Uppgraderingar

Hur du uppdaterar ditt tema, wordpress och plugins på ett säkert sätt.

Hur man korrekt uppdaterar WordPress, plugins och Temat (mallen) (steg för steg).

Prenumererar du på vårt ”Premium Support” behöver du inte tänka på detta, vi tar hand om det och uppdaterar hela din webbplats två gånger per år med BACKUP på hela din hemsida VARJE DAG.

Vill du hellre uppdatera din webbplats med senaste versioner själv?

De nya versionerna av wordpress core, plugins och ditt tema hjälper till att upprätthålla högre säkerhet, hastighet och kompatibiliteten hos din WordPress-webbplats. De erbjuder också ibland nya spännande funktioner för din webbplats.

I den här artikeln visas hur du kan uppgradera hela din webbplats från din admin-instrumentpanel. Längst ner på sidan hittar du även videos med instruktioner om detta (på engelska).

Varför ska du uppgradera din wordpress webbplats?

Det har blivit allt viktigare att hålla sin webbplats uppdaterad. En uppdatering till de senaste versionerna kommer att hålla din webbplats säkrare från hackare, malware och skadliga koder eller innehåll. Det gör också din webbplats snabbare. Den nyaste versionen av både WordPress och ditt tema levereras alltid med ytterligare funktioner och det löser vanligtvis några problem från tidigare versioner. Det är också alltid viktigt att uppgradera både WordPress, ditt Tema samt alla Plugins du använder samtidigt eftersom de tidigare versionerna av tema, wp och plugins kanske inte är kompatibla med varandra om man bara uppgraderar en del av dem.

VIKTIGT! Full säkerhetskopiering av din webbplats

Innan du börjar uppgradera WordPress, ditt Tema och Plugins är det viktigt att du har en fullständig säkerhetskopia av din webbplats. Om din webbplats kraschar efter uppdateringen av någon anledning, så har du en säkerhetskopia och möjligheten för att återställa din webbplats till det normala. Den fulla backupen innehåller ditt innehåll, bilder, databaser och alla WordPress-filer. Du bör lagra säkerhetskopian på din dator eller i molnlagring, inte bara på din hosting-server.

Vi rekommenderar att du skaffar licens hos t.ex. BlogVault där du även kan skapa en staging-webbplats där du kan testa uppdateringarna och fånga upp eventuella fel utan att riskera din live-webbplats. Kostnaden är cirka 1570 SEK per år. Ett annat alternativ är UpdraftPlus Plugin som har en fullt fungerande gratis version också. Du hittar information längst ner på denna sida hur du tar en backup med Updraft Plus, samt hur du kan återställa sidan med Updraft Plus om något går fel med uppdateringen. Det måste dock sägas att det är ganska tekniskt avancerat att återställa sidan med Updraft.

1. Börja med att uppdatera själva WordPress

Gå till din ”Adminpanel. Där ser du direkt om det finns en tillgänglig uppdatering till wordpress. Klicka bara på den markerade länken upptill (bild 1). I steg 2 klickar du på den blå knappen för att uppdatera den svenska versionen av wordpress enligt bild 2 längre ner.
PROCESSEN KAN TA EN STUND OCH NAVIGERA INTE BORT FRÅN SIDAN INNAN UPPDATERINGEN HAR BEKRÄFTATS VARA FÄRDIG! (Efter lyckad uppdatering omdirigeras du till wordpress välkomstsida.)

Uppdatera wordpress
Uppgradera din webbplats

2. Uppdatera ditt tema och temats plugins”

Detta förfarande kan vara lite olika beroende på vilket tema du har. Detta exempel bygger på att du har Avada Tema installerat. Det enklaste sättet att uppdatera ditt tema är att använda Avadas automatiska uppdateringsfunktion, vilket kräver att du har en giltig licens för temat. Webbohem har registrerat produkten för dig och när en Avada-uppdatering släpps kommer du att få ett uppdateringsmeddelande i din WP Adminpanel.

2a. Gå till Utseende/Teman från panelen och uppdatera ditt Avada tema enligt bilden nedan.

2b. Eller gå från ”Adminpanel/Uppdateringar och scrolla ner till teman.

NAVIGERA INTE BORT FRÅN SIDAN FÖRRÄN DU FÅTT ETT MEDDELANDE OM ATT UPPDATERINGEN LYCKADES!

Uppdatera Avada tema

3. Uppgradera Avada Plugins

Nästa steg är att uppgradera nödvändiga Avada plugins. Avada har 2 nödvändiga plugins, Fusion Core plugin och Fusion Builder plugin. Utan dessa plugins kommer temat inte att fungera korrekt. Med alla tema uppdateringar finns det också alltid en uppdatering för de nödvändiga pluginsen. Se till att du uppdaterar dessa efter uppgradering av temat för att säkerställa att du inte stöter på kompatibilitetsproblem. Förutom nödvändiga plugins behöver du även uppgradera andra Avada plugins om du har fler än de nödvändiga aktiva, t.ex. Events Plugin m.m.

3a. Gå till AVADA/PLUGINS & ADD-ons från menyn.

Uppdatera Avadas plugins

3b. Då kommer du till sidan för Avada plugins som ser ut som i bilden nedan. För musen över plugins bilderna och klicka på den blå knappen för att uppdatera dem var för sig. Viktigt att du börjar med AVADA CORE och sedan AVADA BUILDER (Obs! Du behöver endast uppdatera aktiva plugins som visar en uppdatera knapp, ej dem där det står installera).

Uppdatera avadas inbyggda plugins

3c. Under tiden varje plugin uppdaterats kommer du till en sida som visar förloppet över uppdateringen och att den uppdaterades framgångsrikt. Klicka på länken ”Return to Required Plugins Installer” för att fortsätta uppdatera nästa plugin.

Plugin uppdatering klar

5. Uppdatera eventuella Patches

Ibland finns en del så kallade ”Patches” som helt enkelt är korrigeringar för funktioner. Om du har några sådana bör du uppdatera dem en efter en. Gå till Avada/Patcher och klicka på Apply Patch. (De kan bara uppdateras en efter en och bara i ordningen uppifrån ner).

Fusion Patcher

3. Uppdatera dina övriga wordpress plugins

Klicka på uppdateringar igen och scrolla ner till dina plugins. Du har troligtvis inte samma plugins installera som i exemplet här. Markera och uppdatera en plugin åt gången kan rekommenderas. ELLER gå direkt till plugins enligt bild 2 nedan och uppdatera dem en och en. Har du woocommerce butikplattformen uppdatera den inte här.
PROCESSEN KAN TA EN STUND OCH NAVIGERA INTE BORT FRÅN SIDAN INNAN UPPDATERINGEN HAR BEKRÄFTATS VARA FÄRDIG!

Uppdatera dina wordpress plugins
Wordpress Plugins uppdatering

SYSTEMUPPDATERING – HUR UPPDATERAR MAN WORDPRESS, MITT TEMA OCH PLUGINS?
VIDEOS:
Hur Uppdaterar jag WordPress och plugins?
Hur uppdaterar jag Avada tema?
Ta en backup med Updraft Plus

Om någonting gick fel med uppdateringen av hemsidan, ett allvarligt tekniskt fel inträffade och du kan inte längre logga in, vad kan du göra då?
Wordpress skickar normalt epost med en inloggning i felsäkert läge och du kan då förhoppningsvis logga in och eventuellt hitta ett meddelande om vad som orsakade felet. Har du inte fått någon sådan får du försöka följa dessa dessa instruktioner.

Sekretessinställningar
När du besöker vår webbplats kan den lagra information via din webbläsare från specifika tjänster, vanligtvis i form av cookies. Här kan du ändra dina sekretessinställningar. Observera att blockering av vissa typer av cookies kan påverka din upplevelse av vår webbplats och de tjänster vi erbjuder.